Sarawak ID|Register
Polls
Announcements

Berita

Program GETS main peranan memupuk pemimpin digital anak muda Sarawak
Tarikh : 15 Sep 2021  Sumber Berita: Utusan Borneo Online
 

KUCHING: Program Latihan Pengukuhan Graduan Sarawak (GETS) 4.0 memainkan peranan penting dalam memupuk pemimpin digital dan menanam budaya teknologi dalam kalangan anak muda Sarawak sekali gus ke arah mencapai Revolusi Industri (RI) 4.0.

Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg berkata, program GETS 4.0 dirancang dengan tumpuan khusus iaitu kecekapan digital seperti analisis data dan kemahiran menyelesaikan masalah melalui latihan pekerjaan.

"Saya menggesa semua anak muda Sarawak kita terutama graduan kita untuk melihat peluang besar agenda digitalisasi Sarawak.

"Bagi mencapai tujuan ini, saya percaya GETS 4.0 memainkan peranan penting dalam memupuk pemimpin digital dan menanam budaya teknologi selain penyelesaian digital dan berusaha untuk menerapkannya dalam proses kerja kita," katanya. 

Beliau berkata demikian berucap merasmikan pelancaran Program GETS 4.0 secara hibrid yang dihadiri Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Amar Jaul Samion di pejabatnya di Wisma Bapa Malaysia di sini, hari ini.

Tambah Abang Johari sebagai contoh sistem LASIS dari Jabatan Tanah dan Survei, telah memberikan penyelesaian untuk meningkatkan perkhidmatan jabatan, atas kecekapan mereka untuk melihat potensi penyelesaian teknologi maklumat.

Sehubungan itu katanya, Sarawak akan terus melabur dalam mengembangkan bakat digital, teknikal dan kreatif dalam usaha mencapai status RI 4.0.

"Saya baru-baru ini telah melancarkan Strategi Pembangunan 2030 Pasca COVID-19 (PCDS 2030) yang merupakan strategi penyesuaian semula jangka panjang yang memfokuskan kepada pembangunan sosio-ekonomi keseluruhan Negeri melalui pengagihan kekayaan yang adil melalui pekerjaan dan peluang perniagaan.

"Kita harus menyusun semula arah ekonomi negeri untuk terus berada di landasan yang betul untuk mencapai visi menjadi ekonomi maju dan berpendapatan tinggi menjelang 2030," katanya.

Abang Johari berkata, beliau meramalkan bahawa budaya bekerja dari rumah dan jadual kerja yang fleksibel akan tetap menjadi pilihan paling selamat dan paling selamat sekurang-kurangnya semasa peringkat endemik COVID-19.

Maka itu kata beliau, organisasi perlu memberi lebih banyak latihan mengenai teknologi untuk membantu pekerjanya meningkatkan kemahiran mereka untuk menyesuaikan diri dengan persekitaran kerja baru sambil mengekalkan produktiviti.

Sementara itu selain menyempurnakan simbolik pelancaran GETS 4.0 Abang Johari menyaksikan penyerahan Anugerah Kecemerlangan GETS secara maya kepada lima pelatih di bawah program GETS.

Antara penerima anugerah Afiqah Wadi'ah Abdul Muin, graduan dari Universiti Malaysia Sabah, Arieff Aqmal Arnasron dari Universiti Malaysia Sarawak (Unimas), Mereya Kaluk (Unimas), Lawrence Gan Sie Sian (Unimas) dan Russell Reed Boniface Alin (UiTM Kota Samarahan).

GETS 4.0 merupakan anjuran Pusat Kecemerlangan Prestasi Sarawak (SCOPE) dan turut hadir pada majlis pelancaran Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri juga pengerusi SCOPE, Datu Dr Sabariah Putit dan Setiausaha Kewangan Negeri, Datu Dr Wan Lizozman Wan Omar.